Nem vagyok dietológus, bár orvosként öt évtizedes gyógyítási tapasztalattal rendelkezem. A sorstársuk vagyok.
Letaglózó meglepetésként szakadt a nyakamba betegségem ténye. Ötven évet egészségesen éltem le. Azóta kezdett növekedni testsúlyom, majd megjelent a fáradékonyság, rakoncátlankodni kezdett a vérnyomásom, rohamszerű fejfájásaim lettek, kínzó gyomorégésem, rosszul aludtam. Már a valamivel hidegebb levegő belégzése is gyötrő bronchoszpazmust, köhögést váltott ki, siralmasan romlani kezdtek fogaim, ínysorvadási folyamat indult be.
Mindezeket a szervezett életkorral kapcsolatos leépülésének tudtam be, bár korainak találtam.
Miután felfigyeltem, hogy állandóan innom kell és éjszakánként többször kell vizelnem, már egyedül megállapított diagnózissal álltam endokrinológus kollégám elé.
A kolléga leginkább vígasztalni próbált, amire igen nagy szükségem volt. Azt próbálta megértetni velem, hogy a helyzet korántsem annyira válságos, mint tetszik. Szigorú diétát rendelt, táblázatokat adott és egy tizennyolc napi kidolgozott napi 800-1000 kalóriás szénhidrátszegény étrendet.
Rá kellett döbbennem, hogy az élet tényleg nem áll le, de az életvitel lényegesen és örökre megváltozik, amit el kell fogadnunk, amire be kell rendezkednünk.
Ezután három óránként kell étkeznem, számolnom kell a kalóriákat, a fehérjéket, zsiradékot s a szénhidrátot.
A diétás előírásokat szigorúan betartom. A kidolgozott menüsor azonban igen elviselhetetlen volt egyhangúsága miatt. Párizsi, virsli, főtt tojás, vagy tyúkhús, nyers káposzta, sárgarépa, retek, fél zsemle és 5-10 dkg burgonya váltotta egymást, amitől az embernek előbb-utóbb nyeríthetnékje lesz.
Áttanulmányoztam a szakkönyveket, az ajánlott étrendeket. Megtudtam, hogy a cukorbetegség gyakran jár más endokrin zavarral, elhízással, melyek közül az „alma formájú” elhízási típus a veszélyesebb. Megtudtam, hogy a testsúly csökkenésével effektívebb lesz a szervezetben keletkező inzulin felhasználása és ez javítja a beteg állapotát, normalizálhatja a vércukorszintet. Megtudtam, hogy az állati zsiradék és a koleszterindús táplálkozás növeli a cukorbetegségben amúgy is fennálló ateroszklerózis veszélyét, ami infarktusveszéllyhez, retinakárosodáshoz, vesekárosodáshoz és más szervek vérellátási zavarához vezethet.
Ám rájöttem arra is, hogy ugyanazt az előírt káposztát, sovány húst el lehet készíteni másképpen is és be lehet tartani a kalória- és szénhidráthatárokat, akkor is, ha a betegnek hetente egy-két alkalommal engedélyezünk 2 dekagrammnyi téliszalámit, esetleg füstölt kolozsvári szalonnát. Idősebb kollégáimtól tudom és most már saját tapasztalatból is, hogy a szigorú diétára ítélt betegeknél az effajta „kilengés”, az a tudat, hogy téliszalámit, hurkát evett, helyrebillentheti a lélek egyensúlyát.
Azelőtt hobbiból néha elővettem a főzőkanalat, ha ihletet kaptam, barátaim szerint, sikerrel. Most leülök a computerem elé és összeállítotom napi étrendünket, diétássá sorvasztani a magyaros fogásokat, hogy megfelelelők, de élvezhetők legyenek a magamhoz hasonló súlyfölösleggel küzdő cukorbetegek részére. Eleve csak a családomnak szántam a menüsort, hisz kiderült, hogy hitvesemmel és segítőtársammal egy cipőben járunk. Később jött a sugallat, hogy másokkal is meg kellene osztani tapasztalataimat.
Az ételreceptek, étrendek nem egyedi alkotások, hisz igen sok hasonló kalória- és szénhidrátszámolós publikáció létezik, de, tapasztalatból tudom, hogy sorstársaimat igen megörvendeztet minden új ötlet.
Arra törekedtem, hogy az engedélyezett élelmiszereknek, az előírt határértékek betartásával, ehetőbb, a magyar ízekhez szokott betegek számára elfogadhatóbb tulajdoságokat adjak.
Hitvesem, Marika segítségével kiderítettük, hogy lehet zsiradék nélkül is, csontleven, egy kanálnyi tejfellel, joghurttal vagy anélkül ízletes „pecsenyét sütni”. Lehet sovány joghurttal helyettesíteni a sokkal kalóriadúsabb tejfelt, sovány túróval, tojással a zsírosabb kemény sajtokat. Lehet liszt nélkül vagy egy kávéskanálnyival habarni, rántást készíteni. Így készül a dietológiailag elfogadható és ehetően ízletes fasírozott, töltött vagy rakott káposzta, rakott zöldbab, rakott karfiol, habart krumpli, habart paszuly, zöldbab, számos saláta. A zsírtól csöpögő sertéskaraj helyett hathatósan felhasználhatjuk az állatok szívét, veséjét, zuzáját, máját stb. Lehet cukor nélkül palacsintát, piskótát sütni.
A diétás étkezés sokkal drágább a normálisnál. Számolva az Ukrajnában uralkodó anyagi helyzettel, ahol létezünk, szemmel kell tartanunk az árakat és az igen rapszódikus piaci kínálatot is. Más, európaibb körülmények, árak és kínálat mellett a diétázóknak és szakácsaiknak sokkal könnyebb a dolga.
Számolva a magyar ember fantáziájával, konyhatechnikai ismereteivel, nem térünk ki az ételek részletes elkészítési módjára.
Az eredmény nem maradt el. Már a kúra kezdetén varázslatosan csökkentek mindkettőnk panaszai, javult közérzetünk, csökkent aggasztó testsúlyom. Csökkent-normalizálódott vércukorszintünk. Az ételek élvezetesek és a napi 800-1100 kalória ellenére sem maradunk éhesek. Ezért e recepteket a más szempontból egészséges fogyókúrázóknak is ajánlom, hisz mentes a szélsőségektől, nem egyoldalú, mint a „keménytojásos”, „almás” vagy „éheztetős” kúrák.
Hathatós jó eredményt, kellemes közérzetet, gyors javulást-gyógyulást, az ételekhez jó étvágyat kívánunk.
Hitvesem ötödfél évtizedes pedagógusi tapasztalattal rendelkezik. kidolgozott módszerei, szakmai ötletei, közösen alkotott szerzeményink vannak, például magyar nyelvkönyv a magyarul tanulni szándékozó ukránok számára.
Vannak megjelent és még meg nem jelent írásaink, gyermekirodalmi alkotások, melyeket megosztanánk részben vagy részletesen. Vidékünkön, Kárpátalján már aligha létezik pártatlan sajtó. Vagy csődbe ment, vagy tönkretették. Ezért itt kényszerülünk szót kérni.
Oldalainkon reagálunk észrevéteikre. Jelszavunk: becsületesség, igazságszeretet, méltányosság.
Elérhet, ha fontos: majorossy@citromail.hu