A gyógynövények több szempontból is kedvezően hatnak a szervezetre. Már a rendeltetésszerű alkalmazásuk előtt kitűnő testedzési, kikapcsolódási, felfrissülési alkalmat nyújtanak azoknak, akik elfeledkezve mindennapi gondjaikról, a szabad levegőn felkapaszkodnak egy hegyoldalon, hogy le-lehajolgatva egy-egy virágért, maguk gyűjtsék be a gyógynövényeket. A mozgáshiány a cukorbetegeknél is problémát okoz, mai, helyiségekbe zárt, levegőtlen, íróasztalhoz, komputerhez kötött világunkban.
Május van. Virágzik a gyermekláncfű (Taraxacum officinale – pongyola pitypang ‒ pitypang ‒ tejesgaz ‒ csorbóka). Sárga pitypangvirágokkal ékes zöldellő pázsiton sétáltam és felidéztem néhány idézetet népszerű könyvekből.
A gyermekláncfű friss leveleit célszerű salátákba keverni. A növény vércukorszint-csökkentő hatását a benne levő inzulinszerű anyagnak, a inulinnak köszönheti. Ezenkívül a növény kedvezően hat az immunrendszerre.
Kora tavasszal, amikor a pázsitban, a réteken és szántóföldeken megjelenik a gyermekláncfű, gyökerestül szedjük ki ezt a növényt, alaposan mossuk meg és belőle csináljuk az első salátát. Minden nap, reggel és este ilyen gyermekláncfű-salátát kellene fogyasztani. Azután április végén és május elején, amikor a gyermekláncfű már teljesen kivirágzott. itt az ideje, hogy a cukorbeteg megkezdjen egy négyhetes kúrát, amivel csökkenti a vércukrát. Ilyenkor virágostul szedjük a növényt, mossuk meg, csak ezután szedjük le a virágját. Ha 10-15 szárat elrágcsál belőle a beteg, vércukorszintje a normálisra süllyed. A szárakat eleinte bizonyára keserűnek találjak, később azonban ez már nem okoz problémát.
A levelekben többek között glükokinin van, mely vércukorcsökkentő hatással bír.
Letéptem néhány fejlett, üde növény föld feletti részét, úgy 30-40 dekagrammnyit, alaposan megmostam, megtisztítottam. A virágokat és a bimbókat eltávolítottam, de a virágszárakat meghagytam, majd 1-1,5 órányira beáztattam sós vízben. Azt olvastam, hogy ez elveszi a levelek keserűségét. Ezután leöblítetem a sós vizet, felaprítottam a leveleket, egy köteg zöldhagymával, illetve snittlinggel, egy köteg fiatal kaporral, friss tehéntúrót, kanálnyi tejfelt, joghurtot, piros paprikalekvárt és apróra felkockázott felvágottat adtam hozzá. Megborsoztam. Jól összekevertem és lehűtve jó étvággyal elfogyasztottuk.
Elképzeltünk adalékváltozatokként keményre főtt tojást sajtot, virslit, sonkát stb.
Próbáljátok ki. Jó étvágyat!
A csalánnak is rendkívül jó a hatása a hasnyálmirigyre. Csökkenti a vércukorszintet.
Tavasszal és nyáron szedjük a kétlaki csalán fiatal hajtásait.
A hagymát kevés csontlével megdinszteljük, majd beletesszük a feldarabolt zöldségeket, a felaprított csalánt, paprikázzuk, sózzuk, később hozzáadjuk a lecsót vagy paradicsomot, felöntjük csontlével, belefőzzük az árpagyöngyöt, végül a felkockázott burgonyát. Készíthetjük csupán árpagyönggyel vagy burgonyával.
összetevők: |
F |
Zs |
sz/h |
kal |
Csalán 100 g, csontlé |
2 |
0 |
2 |
19 |
gersli (árpagyöngy) 10 g, |
1 |
0 |
7 |
32 |
joghurt 100 g, só, bors paprika |
4 |
0 |
5 |
33 |
paradicsom 50 g v. lecsó 50 g |
0 |
0 |
2 |
12 |
murok (sárgarépa) 15 g |
0 |
0 |
1 |
7 |
petrezselyem 10 g |
0 |
0 |
1 |
3 |
hagyma 50 g, paprika, só |
0 |
0 |
4 |
21 |
krumpli 50 g |
1 |
0 |
10 |
45 |
1 kemény tojás |
5 |
5 |
0 |
70 |
összesen: |
13 |
5 |
32 |
242 |
1 adag |
6 |
2 |
16 |
121 |